top of page

Tijd van de wereldoorlogen

​

Aantekeningen > kijk hier

​

​

oefening tijdvak > kijk hier

​

​

​

Kenmerkende aspecten:

​

 * De rol van moderne propaganda- en communicatiemiddelen en vormen van massaorganisatie

Door de verbeterde communicatiemiddelen in de industriĆ«le samenleving kwamen in het begin van de 20e eeuw massapropaganda en massaorganisaties tot ontwikkeling. In de totalitaire staten was de propaganda overal aanwezig en moest iedereen lid worden van massaorganisaties.

​

​

 * Het in praktijk brengen van de totalitaire ideologieĆ«n communisme en fascisme / nationaalsocialisme

Na de Eerste Wereldoorlog werden de ideologieƫn van het communisme, fascisme en nationaalsocialisme in praktijk gebracht in de Sovjet-Unie, Italiƫ en Duitsland. In deze totalitaire staten wilde de overheid een totale controle van de maatschappij, inclusief het denken en doen van alle mensen. Kenmerkend voor het systeem waren brute onderdrukking en verheerlijking van de leider.

​

​

 * De crisis van het wereldkapitalisme

De jaren 1920 waren een tijd van optimisme, bloeiend kapitalisme en een groeiende de wereldeconomie, maar in 1929 ontstond in de VS een economische crisis. Door de internationale economische banden liep deze in veel landen uit op een langdurige en diepe depressie met massale werkloosheid en armoede. In een aantal landen reageerden regeringen op de crisis door te bezuinigen op hun uitgaven. Andere regeringen bestreden de crisis door in te grijpen in de economie, zoals het scheppen van werkgelegenheid met door de overheid gefinancierde projecten.

 

 

 * Het voeren van twee wereldoorlogen

Oorzaken van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) waren het nationalisme, militarisme en de wapenwedloop in de voorafgaande jaren. Duitsland en Oostenrijk (de centralen) bestreden Groot-Brittanniƫ, Frankrijk, Rusland en de VS (de geallieerden). Door de langdurige loopgravenoorlog en het gebruik van moderne wapens kwamen negen miljoen soldaten om. Bij de Vrede van Versailles werd Duitsland zwaar gestraft. Het verloor grondgebied en al zijn kolonies en kreeg hoge herstelbetalingen opgelegd.
De Tweede Wereldoorlog (1939-1945) werd in Europa veroorzaakt door Hitler, die de bepalingen van de Vrede van Versailles ongedaan wilde maken. Na de Duitse opmars en veroveringen in heel Europa werden de Duitse troepen teruggedrongen door de geallieerde legers van Groot-Brittanniƫ, de Sovjet-Unie en de VS. Na de Japanse opmars en veroveringen in Aziƫ werden de Japanse legers teruggedrongen door de VS. In de Tweede Wereldoorlog kwamen 27 miljoen soldaten om.

 

 

 * Racisme en discriminatie die leidden tot genocide, in het bijzonder op de joden

De nazi’s hingen een nieuw racistisch antisemitisme aan. Ze wakkerden het eeuwen oude antisemitisme in Duitsland aan. Na de machtsovername van Hitler in 1933 werden joden systematisch getreiterd en gediscrimineerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog besloten de nazi’s om alle joden in Europa te vermoorden. Joden werden verzameld in wijken en kampen en werden afgevoerd naar vernietigingskampen in Polen. Tijdens de Holocaust werden zes miljoen joden vermoord. Ook Roma en Sinti werden vervolgd en massaal vermoord.

​

​

 * De Duitse bezetting van Nederland

Tijdens de Duitse bezetting van Nederland (1940-1945) werd het leven onder de nazidictatuur steeds moeilijker. Van de Nederlanders collaboreerde een klein deel met de bezetters; een klein deel kwam actief in verzet. De meeste Nederlanders pasten zich voortdurend aan de nieuwe omstandigheden aan. Terwijl de nazi’s steeds harder optraden, werden de anti-Duitse gevoelens sterker. Van de 160.000 joodse Nederlanders werden er meer dan 100.000 door de nazi’s vermoord.

​

​

 * Verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens en de betrokkenheid van de burgerbevolking bij oorlogvoering

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden aan het thuisfront vrouwen en ouderen ingezet om de productie op gang te houden.

In frontgebieden richtten soldaten met moderne wapens ongekende verwoestingen aan. Door de oorlog stierven een miljoen burgers. De Tweede Wereldoorlog was nog meer een totale oorlog dan de Eerste. Soldaten begingen veel wreedheden en richtten met massavernietigingswapens nog grotere verwoestingen aangericht. Door deze oorlog stierven 27 miljoen burgers.

​

​

 * Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme

In het interbellum groeide in de kolonies in Aziƫ verzet tegen het imperialisme, terwijl dit in Afrika nog nauwelijks voorkwam.

Het nationalisme kwam op doordat inheemse jongeren Europees onderwijs kregen, waardoor ze westerse ideeƫn leerden kennen, en werd versterkt door de Eerste Wereldoorlog waarin Fransen en Britten soldaten uit kolonies nodig hadden.

In Brits-Indiƫ gaf de Britse regering de Indiƫrs rechten, maar de nationalisten onder leiding van Gandhi wilden onafhankelijkheid. Met hun non-coƶperatie dwongen ze de Britten tot verdere onderhandelingen. Dit voorbeeld werd in Nederlands-Indiƫ gevolgd door de nationalisten onder leiding van Soekarno. Door zijn eis om onafhankelijkheid werd hij opgepakt en verbannen.

​

​

presentaties van Joost van Oort, een geschiedenisdocent (dan hoor je het ook eens van een ander!)

Overige tijdvakken

​

1. Jagers en boeren


2. Grieken en Romeinen

​

3. Monniken en ridders

​

4. Steden en staten

​

5. Ontdekkers en hervormers

​

6. Regenten en vorsten

​

7. Pruiken en revoluties

​

8. Burgers en stoommachines

​

10. Televisie en computers

bottom of page