top of page

Amerikaanse presidentsverkiezingen

 

                                   2024

2020

Augustus 2022

Halverwege de termijn van Biden kijkt men in de VS al vooruit naar de verkiezingen in 2024. In de deelstaten zijn er verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Daarnaast wordt ook het lokaal bestuur gekozen en het bestuur van de deelstaten. In een enkel geval wordt er ook een nieuwe gouverneur gekozen.

 

Deze verkiezingen bepalen of Biden de komende twee jaar nog belangrijke wetten door het parlement kan krijgen. Winnen de Republikeinen in veel deelstaten, dan zullen zij misschien de meerderheid in beide delen van het parlement krijgen en zullen veel voorstellen het niet halen. 

​

En Trump?

Trump, die zijn nederlaag bij de verkiezingen van 2020 nooit heeft erkend, overweegt zich opnieuw verkiesbaar te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024.

2 september 2022

Biden haalt hard uit naar Trump: 'democratie in gevaar door extremisme'

De Amerikaanse democratie wordt bedreigd door oud-president Trump en zijn aanhangers. Dat was de belangrijkste boodschap van een felle tv-toespraak van de Amerikaanse president Biden. De gelijkheid en de democratie 'liggen onder vuur' doordat Trump het democratische systeem wil omverwerpen en 'het land terug in de tijd wil brengen', aldus Biden.

Hij gaf de speech op primetime in de Independence Hall in Philadelphia, de plek waar in 1776 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd aangenomen. Zijn toespraak wordt gezien als het startpunt van de campagne voor de Congresverkiezingen, de 'midterms', van 8 november. Het komt zelden voor dat een president op primetime een tv-toespraak houdt.  (klik op de afbeelding)

De president riep de Amerikaanse kiezer op de democratie te beschermen. Biden benadrukte dat niet iedere Republikein een extremist is. Hij sprak consequent over MAGA-Republikeinen, een verwijzing naar Trumps campagneleus 'Make American Great Again'. Zij domineren volgens Biden de Republikeinse partij.

"De MAGA-krachten willen een Amerika waar je niets mag kiezen, geen privacy hebt, geen recht op anticonceptie en geen recht om te trouwen met wie je wil." Ook zei hij dat de MAGA-Republikeinen oproepen tot politiek geweld. Vorige week omschreef hij de MAGA-filosofie al als 'semi-fascisme'.

"Lange tijd sprak Biden nauwelijks over zijn meest felle politieke tegenstanders - en noemde zelfs Trumps naam niet - terwijl zij wel vaak in de media te horen waren. Veel Democraten wisten nu niet hoe ze hierop moesten reageren, omdat hun leiders niet feller van zich af beten.

Biden zet nu een koers uit voor de komende verkiezingscampagne, die weinig ruimte laat voor verwarring. Amerika's democratie wordt bedreigd en de schuldigen zijn Trump en de MAGA-republikeinen. Zij staan voor woede, chaos en leven in een 'schaduw van leugens', is Bidens boodschap.

Democraten kregen hiermee wat ze wilden horen: een president die zegt dat er alleen plaats is voor democratie, die leugens benoemt en politieke intimidatie en geweld afwijst. Het zijn geen woorden die veel Republikeinen zullen overtuigen, maar veel Democraten hebben ze gemist."

19 oktober 2022

Wat houden deze tussentijdse verkiezingen, de zogenaamde 'midterms' nu eigenlijk in?

Waarom zijn ze zo belangrijk?

​

Een korte uitleg van Lucas Waagmeester. 

In Florida gaat de Trump-revolutie door.

​

Amerika is de afgelopen twee jaar steeds scherper verdeeld raakt. Democraten van Joe Biden zijn aan de macht in Washington, maar in de staten waar de republikeinen aan de macht zijn, gaat de Trump-revolutie door. De kiezer ziet onder Biden vooral de inflatie toenemen, veel geld uitgeven aan de ondersteuning van Oekraïne in hun oorlog tegen Rusland en dat nieuwe wetgeving maar moeizaam tot stand komt. Ondertussen boeken Republikeinse politici op lokaal niveau overwinningen in de cultuuroorlog.

In Florida is zo'n Republikein aan de macht: het hele land kijkt mee hoe gouverneur Ron DeSantis de boodschap van Trump vertelt. Lockdowns tijdens de pandemie vond hij grotendeels onzin, waardoor de economie van Florida nu relatief goed draait. Ondertussen ging hij vol in de aanval tegen 'de verderfelijke woke-ideologie op scholen, in bedrijven' en in de media.

​

Dagboek van Anne Frank verboden

Zo kan het dat het nu verboden is op scholen te onderwijzen over onderwerpen als geaardheid, seksualiteit en rassenongelijkheid.  Daardoor mag op meerdere plekken in Florida zelfs Het Achterhuis van Anne Frank niet meer op school mag worden gelezen. Tegelijk noemt DeSantis zijn staat 'de meest vrije van Amerika'.

De aanhang vindt het prachtig, tegenstanders zijn woest. En dat verschil werkt goed in de media, waardoor DeSantis voortdurend in het nieuws is.

Leraar Adam Tritt staat tussen tientallen stapels boeken, die zijn uitgestald in zijn woonkamer. In de hal en logeerkamer staan ook dozen vol. Het zijn de 'verboden boeken', zegt Tritt, en dat is geen overdreven term. 'Ik krijg e-mails van het schoolbestuur met titels van boeken die ik uit de klas moet verwijderen. Ik mag ze niet meer delen met mijn leerlingen.'

De titels zijn verschillend, maar er is een rode draad in te ontdekken: Van de top 10 van verboden boeken gaan er vier over gender en lhbti, en zes over verhalen van zwarte Amerikanen, zegt Tritt. Het is duidelijk welke groepen ze onzichtbaar willen maken.

De nieuwe wetten in Florida  geven ouders en schoolbesturen de macht om boeken met 'aanstootgevende inhoud' op een verboden lijst te zetten. Leraren kunnen bezwaar maken bij zo'n book ban, maar ouders kunnen de leraar dan aanklagen. Bij het tekenen van de wet kondigde gouverneur DeSantis aan dat de ouders in dit soort gevallen de proceskosten terugkrijgen van de staat.

Het gevolg is dat veel leraren deze boeken niet meer laten lezen om problemen te voorkomen. 

Gouverneur DeSantis wordt in Amerikaanse media beschreven als 'Trump met hersenen'. Hij is intelligent, heeft een ijzeren discipline en communiceert luid en duidelijk. 'We moeten onze kinderen beschermen tegen verderfelijke ideologieën die ze worden opgedrongen.'

​

Het gevolg? De rode staten (daar hebben de republikeinen de macht) en de blauwe staten (daar hebben de democraten de macht) krijgen steeds vaker verschillende wetten.

Zo mogen in Californië vrouwen een abortus ondergaan, terwijl dat in steeds meer republikeinse staten wordt verboden. Dezelfde splitsing is te zien in wapenwetten, lhbti-rechten en kieswetten. En dus ook de boek-verboden.

26 oktober 2022

Toch 'it's the economy, stupid' bij tussentijdse verkiezingen VS?

Democraten slaan alarm in de eindsprint voor de verkiezing van een nieuw Congres op 8 november. Bovenaan het lijstje zorgen van de kiezer staat de enorme inflatie. Net als in de rest van de wereld is het leven voor veel Amerikanen snel duurder geworden. De kiezer legt de schuld vooral bij het economisch beleid van president Biden.

In de zomermaanden ging het zo goed met de Democraten. Er kwamen miljardeninvesteringen in de Amerikaanse chipindustrie, een strengere wapenwet en een historische klimaat- en milieumaatregelen. 

Terwijl de Republikeinen vooral in het nieuws kwamen door strenge abortuswetten en kandidaten die de mythe van de gestolen presidentsverkiezingen van twee jaar geleden nog steeds verkondigen. Bovendien dreigen zij zich ook niet neer te leggen bij de volgende verkiezingsuitslag.​

Miljoenen dollars geven de Republikeinen uit aan tv-spotjes waarin ze telkens de Democraten de schuld geven van de problemen.

Volgens Salleigh Grubbs, voorzitter van een lokale afdeling van de Republikeinse partij in Georgia, heeft de regering van president Biden er een puinhoop van gemaakt. 'Door al die overheidssteun zijn mensen na de pandemie niet meer teruggegaan naar hun werk. Ze zijn afhankelijk geworden van de steun in plaats van voor zichzelf te zorgen zoals Amerikanen gewoonlijk doen.'

De Democraten wijzen op de oorlog in Oekraïne, de bevoorradingsproblemen in de wereld en de enorme winsten die bedrijven maken. Maar deze boodschap komt niet aan bij de kiezer.

1 November 2022

Abortus is weer een verkiezingsthema.

Sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni het landelijk recht op abortus heeft afgeschaft, is het recht op abortus weer een verkiezingsthema. De Republikeinen, die de uitspraak van het Hooggerechtshof eerder groots hebben gevierd, houden zich in de campagne voor de tussentijdse verkiezingen opvallend stil.

​

Bij de komende verkiezingen staat abortus in een aantal staten letterlijk op het stembiljet. Elke deelstaat kan namelijk besluiten of het recht op abortus wel of niet blijft bestaan.

8 November 2022

De Amerikanen gaan naar de stembus. De 'midterms', zo genoemd omdat ze halverwege het presidentschap van de zittende president vallen.

Wat de Congresverkiezingen ingewikkeld maakt, is dat beide Kamers verschillende spelregels hebben: in het Huis van Afgevaardigden worden alle 435 zetels opnieuw gekozen voor een periode van twee jaar. Elke zetel vertegenwoordigt een kiesdistrict bestaand uit iets meer dan 750 duizend Amerikanen. Senatoren worden voor 6 jaar gekozen, maar de senaatzetels worden niet tegelijkertijd gekozen. Elke twee jaar vinden er verkiezingen plaats voor ongeveer eenderde van de 100 zetels. Dit jaar zijn dat er 35. Omdat elke staat twee zetels levert, hebben kleine staten relatief veel invloed.

Verder zijn er op 8 november ook op regionaal en lokaal niveau verkiezingen: in 36 van de 50 staten wordt een nieuwe gouverneur gekozen en verder zijn er op veel plaatsen burgemeesters en gemeenteraadsverkiezingen. Maar voor de landelijke politiek zijn de verkiezingen van het Congres het belangrijkste.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

9 november 2022

De tussentijdse verkiezingen in de VS zijn nog niet uitgelopen op de grote Republikeinse overwinning die door velen werd verwacht. De Republikeinen staan in de voorlopige uitslagen op winst in het Huis van Afgevaardigden. In de Senaat ziet het er voor de Democraten iets beteruit dan werd verwacht.

Sommige Republikeinen vragen zich af waarom een monsterzege voor de Republikeinen niet is uitgekomen, terwijl ze de Democraten hadden kunnen afstraffen. De inflatie, de migratiegolf en de grootste toename van de criminaliteit sinds de jaren negentig had voor de Republikeinen goed kunnen uitpakken.

Het is nog onduidelijk hoe de zetelverdelingen er precies uit komen zien en wat de gevolgen zullen zijn voor de regering van president Biden.

In enkele deelstaten is het een nek-aan-nek race. Het zal nog enige tijd duren voordat duidelijk is wie daar heeft gewonnen.

Biden is optimistisch over de uitslag.

De Amerikaanse president Joe Biden is tevreden over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen. "Vandaag was een goede dag voor de democratie, en een goede dag voor de VS", zei hij in een eerste publieke reactie op de resultaten van de midterms.

De Democratische Partij behaalde betere resultaten dan de peilingen deden vermoeden. In het Huis van Afgevaardigden winnen de Republikeinen minder zetels dan verwacht. De verkiezingsstrijd in de Senaat is nog niet beslist, alles hangt nu af van de nek-aan-nekraces in swingstates Arizona, Nevada en Georgia.

In Georgia moeten kiezers volgende maand opnieuw naar de stembus, omdat de Republikeinse noch de Democratische kandidaat de meerderheid heeft. Dat heeft te maken met een derde kandidaat, die ongeveer 2 procent van de stemmen wist te behalen.

In de tussentijd blijft Trump de aandacht opeisen

                                     Klik op de afbeelding hiernaast

Bekijk een stukje van Trumps toespraak

Klik op de afbeelding hierboven.

16 november 2022

​

Terwijl de stemmen na de verkiezingen nog worden geteld, heeft Trump zich opnieuw verkiesbaar gesteld voor de presidents-verkiezingen van 2024!

​

De aankondiging is ongebruikelijk vroeg. In Washington ziet men zijn mededeling als een poging om andere Republikeinen de pas af te snijden en om mogelijke strafrechtelijke vervolging te voorkomen.

Er lopen meerdere onderzoeken naar Trumps gedrag voor, tijdens en na zijn eerste termijn als president. Zo doet het ministerie van Justitie onderzoek naar zeer gevoelige documenten die de oud-president zou bewaren in zijn privéclub op Mar-a-Lago.

Nu hij zich kandidaat heeft gesteld, kan minister van Justitie Merrick Garland gedwongen worden een speciale raadsman aan te stellen. Diegene moet dan de verschillende onderzoeken naar Trump voortzetten.

Hoe zit het nu met Biden?

De huidige president Joe Biden zei vorige week dat hij van plan is zich kandidaat te stellen voor herverkiezing. Hij neemt daar waarschijnlijk begin volgend jaar een definitief besluit over. In een eerste reactie op Trumps kandidatuur zei de 79-jarige Democraat dat Trump de VS "heeft laten vallen" en dat hij dit in een eventuele tweede termijn opnieuw zal doen. Trump was van 2017 tot 2021 de 45e president van de Verenigde Staten. Amerikaanse media wachtten al weken op zijn aankondiging dat hij voor een nieuwe termijn wil gaan.

Mocht Trump in 2024 de presidentsverkiezingen winnen, dan wordt hij de tweede Amerikaanse president ooit die twee niet-opeenvolgende termijnen dient. Grover Cleveland, wiens tweede periode eindigde in 1897, was de eerste en tegelijkertijd de laatste. Terwijl de stemmen na de verkiezingen nog worden geteld, heeft Trump zich opnieuw verkiesbaar gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2024!

Dat is wel heel erg vroeg. In Amerika zien ze zijn mededeling als een poging om andere Republikeinen de pas af te snijden en om mogelijke strafrechtelijke vervolging te voorkomen. Er lopen namelijk verschillende onderzoeken naar Trumps gedrag voor, tijdens en na zijn eerste termijn als president. Zo doet het ministerie van Justitie onderzoek naar zeer gevoelige documenten die de oud-president zou bewaren in zijn privéclub op Mar-a-Lago.

'Het was een typische Trump-toespraak', zegt Amerika-correspondent Postma die de speech als volgt samenvat: onder de Republikeinen ging het economisch goed, waren de benzineprijzen laag en kreeg Amerika internationaal respect. Toen kwam Biden en gleed de VS af, en als Trump weer aan de macht komt, zal het beter gaan. Post mistte wel het zijn enthousiasme: 'Hij las grote delen van zijn speech op van auto-que . Hij was sloom en hij keek ook heel boos. Het spatte er niet vanaf. Volgens Postma zat er ook niets nieuws in de toespraak en kwam Trump niet met toekomstplannen.

12 januari 2023

Een speciaal aanklager gaat onderzoek doen naar de vondst van vertrouwelijke overheidsdocumenten bij president Biden. Het ministerie van Justitie heeft daartoe opdracht gegeven. Vandaag werd duidelijk dat een tweede partij papieren is gevonden in zijn privéwoning in de staat Delaware.

De papieren, waarover Amerikaanse media vannacht al schreven, werden aangetroffen in de garage van de woning van Biden in Wilmington. Ook werd er een document gevonden in de privébibliotheek van de president. De documenten komen uit de tijd dat Biden vicepresident was (2009-2017) onder Obama. Het Witte Huis bevestigde de vondst vanmiddag.

De benoeming van een speciaal aanklager gebeurt in zeer uitzonderlijke gevallen. En nu zijn er twee aanklagers aan het werk: de een buigt zich over Trump, de ander over de documenten bij Biden. Opvallend is dat Biden dit zelf niet naar buiten heeft gebracht: de vondst van de papieren is gelekt via de Amerikaanse media. De documenten uit het kantoor werden al in november aangetroffen, nog voor de tussentijdse verkiezingen.

De Republikeinen eisen dit onderzoek. Zij verwijten Biden hypocriet te zijn omdat hij afgelopen zomer nog verontwaardigd reageerde op de vondst van geheime papieren bij Trump. Dat het ministerie van Justitie voor Hur kiest - die destijds door Trump is aangesteld - is natuurlijk niet toevallig. Zij willen de schijn van partijdigheid te voorkomen."

16 januari 2024

Een jaar later. De voorverkiezingen zijn begonnen met een caucus* in de staat Iowa. Een uitdaging voor de kiezers vanwege de temperaturen. Al ruim een week daalde het kwik tot -30 graden Celsius.

Laten we eens kijken wie er allemaal meedoen en dus graag de volgende president willen zijn.

Bij de Democraten is het overzichtelijk. Joe Biden heeft al lang geleden te kennen gegeven dat hij voor een tweede termijn als president wil gaan en zijn tegenstanders zijn kansloos.

Bij de Republikeinen trok Binkley zich vlak voor de verkiezingen terug en riep zijn aanhangers op om op Haley te stemmen. Natuurlijk is Donald Trump de grootste kanshebber en zal de voorverkiezing in Iowa voor zijn partij winnen.

Dit keer doen er ook drie kandidaten mee die tot een andere of geen enkele partij horen. Zij zijn bij voorbaat kansloos. Dat is zeker.

Zoals verwacht, na 99% van de stemmen te hebben geteld, wint Trump de verkiezingen in Iowa met een groot verschil.

* Wil je weten wat een caucus is, bekijk dan het filmpje uit 2016 dat hiernaast staat.

24 januari 2024

 New Hampshire was de volgende staat waar de Republikeinen hun voorverkiezing hielden. Nikki Haley was de enig overgebleven 'echte' tegenkandidaat van Donald Trump. Haley had goede hoop hier een slag te kunnen slaan, maar de voorlopige uitslag gaf een ander beeld. Na 95% van de stemmen geteld te hebben, lijkt het erop dat Trump kan rekenen op zo'n 54% van de stemmen en Haley op 43%.

Trumps voorsprong op Haley was wel kleiner dan verwacht op basis van eerdere peilingen. Zij scoorde vooral goed onder de partijloze kiezers die in New Hampshire mee mogen doen aan de voorverkiezingen. Onder kiezers die zich hebben geregistreerd als Republikein won Trump ruim. 

bottom of page